Dagbok 2011

 

 

20111231 Härliga dagar som gärna får vara fler och längre

Dopparedagen närmade sig med stormsteg och plötsligt var den här och sedan över på ett kick kändes det som. Innan man nästan hann reagera så firades det nya året in. Jul och nyårshelgerna vart ju korta i år då dom inträffade på vanliga helger och jag hade turen att var ledig julafton och nyårsafton men i övrigt jobbade jag nästan alla dagar under jul & nyår. Men Alice hade 3 veckor julledigt och hann göra massor av roliga saker, leka med kompisar, åka skridskor, ha härliga sovmornar, se på film och leka.

Puss på er och godfortsättning.

Hipp, happ så var det nyår. Underbar nyårsafton som vi firade hemma i all enkelhet. Nyårs stassen var mysbyxor och det passar mig utmärkt. Alice, Stefan, Classe och jag åt en supergod trerätters nyårsmiddag och firade in nyåret med alkoholfritt. Sedan tittade vi på alla fina fyrverkerier på andra sidan sjön. Det är ju alltid skönt att vara hemma med hundarna dagar som denna när det skjuts en heldel raketer.

Alla hundarna fick också julklappar. Här är det Tom och Noss som testar, leker, äter och förstör(Tom) sina klappar....

Alice och jag hade bakat och dekorerat pepparkakshus medans mormor slog till med att göra en sådan här fin papparkakstraktor med vag till Erik.

Malin hjälpte tomten dela ut alla klappar....

Tänka sig, tomten kom han också. Lite tanig tycker jag men vi var nog kanske i slutet på hans häktiska runda....

Trevlig jul lunch hos Alice kusiner.

Bakade en liten jultårta som följde med till Malin.

Julafton med klappöppning på morgonen för Alice. Vi turas om, vartannat år firar vi hos oss och vartannat hos min syster Malin. I år ska vi firas hos syster yster så då får Alice börja tidigt med att öppna julklappar och det har hon inget emot. Alice hade varit snäll i år igen och fick en herrans massa julklappar. Favorit i år var nog Schleich hästarna med tillbehör.

Det bästa man har sätter man på bordet.... Finaste tomten som jag fick av mamma för en härrans massa år sedan.

Granen blev klädd och jultomtarna kom fram. Men jag tror jag ska klä granen redan till förat adevent nästa år så man hinner njuta mer och kanske inte stressar så mycket dagarna före jul.

 

 

 

 

Från oss alla, till er alla

 God Jul

&

Gott Nytt År!

 

 

 

 

20111220 1,2,3 & 4 advent.

Ja då är snart julen här och snön har kommit även om jag gärna varit utan den så lyser den upp i mörkret. Dagarna bara susar förbi och jag försöker fylla dom med så mycket som det bara går. Tränar hund, sköter får, åker på hästhoppning, bakar, går på kurs, stickar, syr, målar, varit på Stockholm horse show m.m. .m.m och så blir det ett och annat pass på mitt "riktiga" jobb på coop. Men för säkerhets skull så jag inte blir sysslolös har jag sökt en utbildning och blivit antagen. I början på februari bär det av till Årjäng och Ull-akademin. Jag längtar tills den börjar men jag har även hemlängtan fast jag inte åkt än. Är ju som sagt var en bit bort....

Men här kommer en tillbaka blick på dagarna som gått och som jag fyllt med massor av roliga aktiviteter.

Granen är klädd och räven raskar över isen

Ja då är det fjärde advent och granen är klädd. Klapparna är inköpta nu är det bara julskinkan och knäcken kvar , sedan är det bara att njuta och invänta doppare dagen.

Och i våran gran hänger det naturligtvis små änglalamm.

Dom små söta spåren i nysnön var inte efter räven utan efter vår gulliga katt Liv.

Hästhoppning

Hästar för hela slanten, det är det för Alice. Två tävlingar på rad har det blivit rosett för Alice. Min lilla tjej är hur duktig som helst, men fy vad nervöst det är att stå bredvid och titta på.

Alice med den otroligt snälla och stora (enligt mig) Buddy.

Lucia

Fredag den 9 december var det dax för den årliga lucia auktionen på Växbo bygdegård. Fint luciatåg som både Alice och Erik var med i samt massor av fina auktionsfynd. Både Alice och jag fyndade en hel del.

Tårtor.

Två tårtor har det även blivit. En till Lukas och en till stickkursen.

Baka,baka lite bulle....

Till första advent var det dax att baka lussebullar och pepparkakor. Fanny och Alice var flitiga bagare och bakade både det ena och andra. Och att Fanny inte skulle vara en van bagare enligt hennes mor tror jag inte alls på efter denna dag. Ja, vad var det nu hon sa Fanny att hon brukar baka med sin farmor....Tjejerna hade en jätte trevlig dag och jag med för den delen.

Första ljuset tänt.

Två glada bagare

Resultatet

Vallhunds kurs för Bobby..

En dag i november blev jag erbjuden en plats på kursen för Bobby Dalziel då det blivit ett återbud. Jag skulle nämligen aldrig själv anmält mig till denna kurs då Bobby är från skottland och pratar engelska och jag är urusel på det. Speciellt när andra ska lyssna på vad jag säger, då låser det sig liksom. Men jag tog mod till mig och åkte och det gick hur bra som helst då jag fick en egen tolk ute få fältet. Tack till Ulf Nordebo som tolkade åt mig!

Bobby är inte vem som helst utan en av skottland/världens bästa vallhunds förare med massor av fina meriter men också ägare till Joe som är pappa till min Noss. Joe går inte av för hackor han heller utan vad sägs om bla. detta:2006 International Supreme Champion, 2009 & 2011 Scottish National Champion, 2008 semifinalist i World Sheepdog Trial, över 80 vinster & 60 topp sex placeringar runt om i europa. Hmmm...kanske lite svårslaget men nu har vi i allafall fått en inblick i hur en stjärna tänker och tränar. Tack för det!

My star!!!!

 

20111122 På 22 dagar händer det mycket...men inte i dagboken

Måste börja med att berätta om att Laviken fått en ny fyrbent invånare. Härliga, goa, glada & spralliga border collien Tim. Tim har flyttat in hos Malin med familj. Tim är född i vallsta, uppväxt i Korskrogen hos Lisa Thorén. Men då vallning inte är prio ett för Tim just för dagen så passade det jättebra att han blev Laviken bo. Lisa i sin tur fick en ny invånare som är ingen mindre än Noss kullbror Charlie. Ibland är världen bra liten...

Malin & Tim

Ont om tid finns det gott om. När jag väl kommit mig för att beställa den "nya" rutan med band om kring så passade jag på att träna på Jycke en kväll när Alice var på kalas. Körde båda hundarna på samma gång, allt för att spara tid....HiHi

Rutan satt som en smäck för Tompa. Noss den godingen tog banden för en target. Man lär så länge man lever.

Jag,Noss,Malin & Tim var till Kilafors en måndagkväll och tränade lite rallylydnad i den nya hundhallen. Superfin hall som jag hoppas kunna träna mycket i under vintern. Noss "lillapojken" var jätte trött när vi kom hem, men det berodde inte på själva rallylydnaden utan mer på den nya miljön och alla roliga hundar som han hellre hade lekt med än tränat med mig.

Nossen väntar på sin tur.

Sara och Bonzo kör lite rallylydnad. Snart är det tävlingsdax för dom.

Fredagen den 4 november var det Halloweenfest på bygdegården i Växbo för barn upp till åk 3. Självklart ville våra småttingar gå på maskerad och party.

La liga, Erik, Alice, Fanny & Moa på väg till festen. Kusligt värre.

Erik den enögde besökte också festen.

Lördag, alla helgons dag tillbringades på SORF. Dax för ny hopptävling för Alice. Alice och Kastanj  fick en ny rosett till samlingen. Kastanj är en otroligt snäll ponny, men lika mycket som han är snäll kan han vara vrång och så var det den här dagen.

Alice ridkompis Vilda tävlade också. Hur söt var inte hon i sin utklädnad dagen till ära.

 

20111023 Kursavslutning & hundträning.

Söndag förmiddag började med kursavslutning för valpkursen som jag haft. 7 glada hundar med lika glada "hussar" och "mattar" har träffats vid 6 tillfällen under sep/okt. Vi har spårat, gjort konster, tränat hantering, inkallning, stadga m.m. men främst har vi arbetat med att skapa en god relation mellan hund och ägare. Tänk vad kul det är att hålla en kurs när man har så entusiastiska kursdeltagare och som verkligen jobbar med sina hundar. Lycka till i framtiden med era hundar och hjärtligt tack för fin blomma och god present som jag fick i samband med kursavslutningen.

Söndag eftermiddag tillbringade jag & hundarna i Galvenskogen tillsammans med Katharina /Kaya & Gullan / Spike. Noss fick ett appellspår med både pinnar, snusdosor och leksaker så motivationen hos honom var på topp. Motivationen hos Tom var inte sämre den då han både gjorde ett fint uppletande och ett fint sökarbete med 2 figuranter. Kul att dom svartvita och jag får vara med när Schäfergänget tränar.

 

20111022 Höst

I dag har det äntligen blivit lite höstpyssel gjort i trädgården även hos oss. Trädgårdsmöblerna har plockats in, landet är rensat, endel löv är krattade och ljungen har planterats i kruka. Passade även på att göra egna lyktor att hänga ute i träden av kattmatsburkar. Har man katt blir det ju en hel del kattmatsburkar och istället för att slänga dom kan man göra fina lyktor. Fina mönster på burkarna kan man göra med hjälp av en spik och sedan sätta i en ståltråd som handtag och vips har man flera fina billiga lyktor. Tyvärr blev det bara suddiga bilder på lyktorna.

Hundarna fick även dom sig ett rejält pass i fårhagen idag. Drillade Noss i fållarbetet så han var trött både i kroppen och huvudet. Medans jag och Noss är på väg ut ur hagen smyger Tompa sig in bakom min rygg och innan jag vet ordet av har han samlat alla får och är på väg med dom till mig. Ja i vanliga fall är det ju inget man vill att hunden gör på eget bevåg men känner man Tompa förstår man att man inte kan bli arg på honom för detta. För även om han gör arbetet på egen hand så skulle han aldrig och då menar jag aldrig göra något dumt med fåren. Ni vet han är ju som grisen i Babe...-snälla rara fåren kan ni flytta er. Go´ pojken som är så full av energi just nu att jag knappt kan tro att han är sjuk.

Noss en trött och lortig liten goding.

Fina Tompa nere vid strande i sommras.

 

20111021 Tidig Halloween

Fick ett så fint inbjudningskort i dag. Jag, Malin & Esbjörn (Stefan var i Lappland och jagade älg) blev bjudna till Kransen på middag. Alice och Anna-Moa "kockade" tillsammans med deras mormor. Middagen smakade fantastiskt, likaså efterrätten och det är ju alltid roligt att bli bjuden på mat. Barnen tycker det är roligt att laga mat, men jag har en känsla av att mormor gärna har ett finger eller kanske hela handen med i matlagningen. Men vad gör väl det, huvudsaken är att barnen och mormor har kul.

Temat för kvällen var lite Halloween inspirerat. Dagen till ära hade barnen och mormor införskaffat ny Halloween kläder som dom även ska ha till maskeradhoppningen den 5/11 på SORF. Kul att barnen har en så påhittig och företagsam mormor.

Tack kärna ni för en trevlig kväll med god mat.

 

20111016 Vallhundskurs

I dag har jag och Noss varit på kurs hos Eva Hallberg. Har varit till Eva några fredagar på rad och tränat med Noss. Jag har varit nöjd och tycker vi har kommit en bra bit på väg, men när jag fick se Sanna idag med sin duktiga BC så insåg jag att vi har en hel del kvar att jobba på. Men jag blev verkligen inspirerad av detta ekipage. Måste lära mig använda visselpipa, det är ju så mycket trevligare med det än en massa rop/skrik.

Eva instruerar Sanna och Torsten, jag och Noss lyssnar och lär.

Noss alltid redo för ett pass i fårhagen

 

20111015 Middag i jaktstugan

När det är dax för älgjakt i Växbo så flyttar Stefan för några dagar. Han blir då sambo med EA Lingman i en mysig lite stuga. Här sitter både stora och små jägare mätta och belåtna efter en god middag med älgstek, potatis och brunsås. Här dras en och annan historia, massor av gamla jaktliga minnen analyseras och planer för kommande jaktliga erövringar arbetas fram. Med facit i hand så vet vi ju idag att debuten med Seppo på söndagen var en fullträff. Den lilla rackaren var med i arbetet med två älgar, en kalv och en tjur. Ja ett som är säkert är att skogens konung får se upp när "Finnen" är i farten men även pass-skyttarna då han kanske tittar förbi för att få en korvbit.

Stefan,EA,Lisa, Alice och Erik.

Seppo "kungen av Laviken" och älgarnas skräck....

 

20111014 Farmor Karin 90 år!

I dag tog Malin, jag och barnen en tur till Sandviken för att gratulera våran farmor Karin som fyllt 90 år. För 1 1/2 år sedan sålde hon sitt hus i Jäderfors och bor nu mer i en 3 rumslägenhet i Sandviken. Mindre vill hon inte bo då både barn och barnbarn kommer och sover över ibland. Inte illa att vara 90 år och bo själv i lägenhet.

Farmor Karin, Alice, Anna.Moa och Erik.

 

20111009 Bygget fortsätter

Tur med vädret har vi haft nu några dagar så här byggs det för fullt. Pappa, Roine och Stefan bygger bastu. I anslutning till poolen kommer det även att bli en bastu, den hoppas jag vi kan inviga snart nog. Bastu med liten relaxdel som vi hoppas kunna nyttja även vintertid.

Medans "grabbarna" byggde bastu så följde jag och Alice med Maria och plockade lite svamp. Jag har verkligen inget "svampöga" men får men följa med en som har det så blir resultatet därefter. Alice plockade nog mest av alla så nästa år kan jag nog ta med henne som svampletare.

En stor härlig hög med trattisar. Mamma var snäll och hjälpte mig ränsa och förvälla dom.

 

20111008 Hopptävling

Då var det dax för hösten första hopptävling för Alice. Tyvärr var alla Alice favorit hästar bokade så det fanns bara Donna kvar att välja på. Donna är en jättetrevlig ponny som älskar att tävla men blir då lite för het för Alice men med stöd från Vildas mamma Anna och Alice duktiga ridlärare så gick det vägen.

Alice och Donna

Kavaj och vita ridbyxor är dresskod för hopptävling och det har Alice koll på. Rosetten är pricken över i.

 

 

20111007 Tårtbakning

I dag har jag bakat en tårta till en liten kille som fyller år. Han önskade sig en tårta med en blå 4-hjuling. Kändes först som jag hade tagit mig vatten över huvudet. Men då min systerson Erik 4 år godkände tårtan så kändes det bättre. Den blåa färgen kändes lite "smurfig" men godkändes så här är resultatet.

 

 

20111004 Alice trädgård

Den här fina buketten plockade jag från Alice trädgård idag. Trots att vi sådde lite sent så blommar det för fullt i landet. Morötter, sockerärtor, blåklint, ringblommor, m.m. Tåliga växter både mot frost och icke gröna fingrar.

 

20111001 Härlig höstdag

Oj vad underbart det är med alla fina årstider. Jag har alltid tyckt om hösten och när den visar sig från sin bästa sida är det helt underbart. Dagarna blir ju bara kortare och kortare och jag vill inte att dom ska ta slut så fort så jag försöker fylla dom med så mycket aktiviteter som möjligt.

Underbara får, underbar träningsmiljö, underbar dag, underbara hundar, ja en helt fantastisk dag att valla lite får på. Sämre kan man ju ha det.

Efter dagens träningspass med höger, vänster, tempoväxling och fålla så satta jag mig en stund vid bryggan och tittade på den fina solnedgången. Här kan man verkligen ladda batterierna. Att få sitta en stund för sig själv med sina bästa 4 fota vänner är verkligen som balsam för själen.

 

20110929 Bygget fortsätter

Klar himmel och solsken. Då passar det väl bra att bygga pool?.. Synd bara att vintern står för dörren och premiärdoppet får vänta tills nästa sommar. Pappa och Stefan bygger trädäck runt poolen och det kommer att bli kanonbra.

Från altanen kommer man ha full koll på dom badande i poolen. Tröttnar man på att bada i poolen är det bara att gå ca 100-150 m så kan man hoppa i sjön istället.

 

20110924 Ett steg fram...

Noss går från klarhet till klarhet i vallningsarbetet även om vi har mycket kvar i träningen. Men nu börjar det kännas att vi kanske kan prova ett VP i början av nästa år. Det är så otroligt roligt när man ser att det börjar hända saker i träningen, ibland känns det ju som man står still och inget händer. Men nu har jag börjat introducerat Noss i fållarbetet också.

Noss focuseringen i vallningen är det inget fel på.

Lugnt, fint och med en lite större öppning till fållan och med focus på rätt saker går det galant att få in "tjejerna" i fållan.

Vi provar även fållan från olika håll. Nöjd Noss efter bra arbete.

 

20110921 Projektet fortsätter

Oj vad duktiga killar vi har hos oss i Laviken nu. Tony & Stefan gräver och snickrar för fulla muggar så projektet ska bli klart innan snön kommer. Planering är A & O när det gäller byggprojekt, många beslut som ska fattas.

Erik har stenkoll på vad Stefan & Tony gör på våran gård. Men då det är både grävskopa och traktor igång samtidigt är det bäst att sitta inne och kolla. Första parkett....

Nu börjar det synas vad det ska bli och det känns som att det kommer att bli kanon bra. Längtar till nästa sommar och premiär doppet. Kanske, kanske redan i höst.

20110914 Dagens ros

Jag vill ge dagens ros till världens bästa mamma/mormor & pappa/morfar som alltid ställer upp för oss. Kram på er!

 

20110910 En tur till Haga

I dag har Alice & jag varit en tur till till våra goda vänner i Enånger. Oj vad länge sedan vi sågs, tror det var i maj senast. Vi började med en ridtur för Alice & Linn. Susanna och jag följde med till fots. Efter ridturen åkte vi in till Hudiksvall och åten bit mat, gick på marknaden & åkte karusell. Tack för en trevlig dag i Haga, det är alltid lika roligt att umgås med er. Stefan är fortfarande på älgjakt ,så ett stort Tack till världens bästa Katharina som rastade våra hundar under dagen så vi kunde åka till Linn & Susanna.

Alice med sin gulliga kompis Linn.

Alice & Susannas barn Linn & Erik.

Världens bästa Susanna.

 

20110908 Bus

Världens finaste Tom & Noss. Dragkamp är kul.....

Vinnaren tar allt....

 

20110907 Nytt projekt!.....

Nu har vårat nya projekt i trädgården dragit i gång, som förhoppningsvis kan invigas nästa sommar. Just nu ser det bara  ut som lervälling men spännande är det.

Fortsättning följer.....

 

20110905 Födelsedag i rött....

I dag på min födelsedag kom ett blombud till mitt jobb med en fantastisk bukett rosor. 20 röda rosor från världens bästa sambo och blivande man....

Och av världens bästa Alice fick jag även en hink med lingon som hon plockat alldeles själv.

 

20110824-20110831 Semester

För andra året i rad har vi varit en vecka vid den spanska solkusten. Vi landade i Alicante och åkte sedan ca 6 mil söderut till Mil Palmeras och det fina radhuset som vi hyrt av "Snufflan". Fyra vuxna och fyra barn som har haft en fantastisk vecka med massor av sol, bad & mat. Vädret har varit strålande hela tiden, solskyddsfaktor 50+ och parasoll var vad som gällde för mig i alla fall. Havet bjöd på närmare 30 graders värme så det svalkade inte direkt och poolen var nästan lika varm den med.

Jag vet inte om det har med åldern att göra men jag tycker mindre och mindre om att flyga, men när man väl svävar ovan molnen är det fantastiskt vackert.

På plats i Mil Palmeras, här är hela gänget på väg ut och äta och fira Olivers 13 års dag.

Sol och bad varje dag, ibland vid havet och ibland vid poolen.

Här pågår läxläsning trots semester. Duktiga små barn. Sämre plats att göra läxan på kan man ju ha....

Dom här maneterna är nyss upptagna från havet. Påminner lite om råa ägg tycker jag. Bläää

Erik lärde sig simma.

En dag tillbringade vi vid vattenlandet Aquaopolis. Kul för både stor och liten. Semestern var slut för dom flesta spanjorer så det var lagomt med folk så man hann göra mycket under dagen vi var där. Som tur var hade vi ju Lisa som körde oss dit, annars hade vi nog aldrig hittat dit.

Vi hann även med ett besök på marknaden. Om man ville handla frukt och grönsaker hade man kommit rätt, men det fanns även massor av andra saker. oliver tittar på ett fodral till mobiltelefonen.

Ja vi hade en fantastisk vecka med fantastiska upplevelser. Jag längtar redan tills nästa resa. Bilderna får tala för sig själva....

Avslutar men en bild på två coola killar. Oliver & Erik!!!!

 

20110824 Sol & bad.....

Efter att jag arbetat 4 dagar och Alice gått i skolan i 2 dagar så är det dax för ledighet igen. I dag flyger vi nämligen på 1 veckas semester till Spanien tillsammans med Oliver, Moa, Erik, Malin, Mamma & Gun. Samma ställe som förra året.

 

 

20110822 Skolstart för världens bästa 8 åring

Idag har Alice börjat andra klass. Det var inga problem för Alice att kliva ur sängen när klockan ringde. Alice har nämligen längtat både till skolan och sina klasskompisar som hon inte sett på hela lovet. En annan stor händelse i en andraklassares liv är att man får börja vara på baksidan av skolan tillsammans med dom äldre barnen. Bara det gör ju att man kan längta till skolan....

I dag fyller även Alice mormor, min mamma år. Grattis på födelsedagen Stina!

 

 

20110821 Slut....

Ja då var både sommarlovet och semestern slut. För Alice del har det varit 10 lediga veckor från skolan med massor av olika upptåg. Ridläger, Furuvik, Birka, Stugan, bad, bad , bad m.m. Ett av Alice och mina projekt har varit att anlägga en liten trädgård intill lekstugan där Alice och hennes kompisar kan plocka både blommor och grönsaker.Gröna fingrar har jag inte men växer gör det i alla fall, men nästa år ska vi så lite tidigare.

I början av sommaren såg det ut så här....

I Alice trädgård växer det bla. humle, lammöra, morötter, sockerärtor, sallad, blåklint m.m.

3 1/2 veckas semester går fort. På semestern borde det inte vara så många måsten,men bor man i hus och har en massa djur finns det hur många måsten som helst. Dagarna bara rullar på. Förutom alla måsten har jag även tränat lite hund. Ny fina "putsade" hagar gör att det går lättare att träna. Hunden ser fåren och jag ser både fåren och hunden.

Underbara Tom som på äldre dar har börjat ta för sig ordentligt av livet. I sökträningen går han från klarhet till klarhet och på lydnadsplanen är han laddad till tusen men i fårhagen är han fortfarande lika försiktig som grisen i Babe.

Lycko pillret Noss! Killen som både älskar att valla får och ligga i soffan och mysa. I fårhagen är hans styrka hans lugn och koncentrationsförmåga. Det här är verkligen killen med kollen.

 

20110814 Han gör det igen, HAN GÖR DET IGEN!!!!

2 dagar på rad med 2 olika domare gör han det igen, tar hem nästan allt. Att som hundägare få se sin hund i BIS ringen är ju stort och att sedan få vara med om det 2 dagar på rad... går nästan inte att beskriva känslorna men ett lyckorus infinner sig snabbt. Trots all uppståndelse, alla gratulationer och all fotografering så tar Seppo det hela med en klackspark & tar inget extra för det. Han är sig själv som vanligt: busig, sprallig, glad, olydig, dryg, skällig (mattes ord) och alldeles, alldeles underbar (husses ord).

GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS!

Houninkorven Seppo

Juniorklass: Excellent, 1:a Konkurrensklass, Ck, BIR & BIS 2

Seppo fick även bedömningen god mentalitet av domaren.

 

20110813 Vallning och utställning

I dag har Malin och jag varit på vallhundstävling i Vallsta. Det var 40 st startande i IK2 och 20 st i IK1 så det fanns många ekipage att se. Många bekanta sedan tiden då jag själv var ute och tävlade i vallning. Det var ömsom vin ömsom vatten under dagen men  jag fick verkligen inspiration och börjar längta ut på vallhundstävlingar igen.

Tävlingarna hölls hemma hos Toms uppfödare Kjell. Här är han & Mac i delningsmomentet.

 Men dagens största händelse stod ändå "Finnen" för. Stefan och Seppo var i Rättvik på hundutställning och kammade hem nästan allt.  Vilken lyckans dag!

GRATTIS ! GRATTIS! GRATTIS!

Houninkorven Seppo

Juniorklass: Excellent, 1:a Konkurrensklass, Ck, BIR & BIS 2 

 

20110811-12 Birka Cruises

Torsdag till fredag var det tänkt att Stefan & Alice skulle åka på kryssning till Åland med ett gäng från Växbo. Då jag inte är så förtjust i att åka båt skulle jag vara hemma med alla djur. Men dom planerna ändrades i sista sekunden då Stefan fick förhinder, så det var bara för mig att kliva ombord. Vi var 11 st vuxna och 11 st barn i sällskapet. För att inte riskera både åksjuka, sjösjuka och fyllsjuka så tog jag det lugnt på båten och tillbringade tiden med Alice och dom andra barnen. Satt vid barnbordet och åt middag, var på barnbio och senare i lekrummet. Sedan satt jag lugnt och väntade utanför när Alice, Anna-Moa & Louise (ingen över 18 år) var på 18 års disco.  Barnen tillbringade nästan hela hemresan i poolen medans vi andra satt ute och njöt av det fina vädret och den fina skärgården.

Som i Orups låt så skrattade nog  måsarna sig hesa när dom hörde att jag skulle åka på kryssning....

Hela Växbo/Laviken gänget i väntan på avresa.

Alice med Gröna Lund i bakgrunden väntar på att få kliva ombord på Birka.

Några njuter mer än andra när det är kryssning.... Tommy & Roine....

Ett stort TACK! till Roine och Maria som bjöd på en trevlig resa.

 

20110810 Lammkatedralen

I dag har Alice, Anna-Moa, Erik, Britta (Moa & Eriks farmor) & jag varit till Långhed och besökt Lammkatedralen. På gården föder dom bla. upp Hälsinge & Gästrikefår samt en massa andra djur. Men man kan gärna göra ett besök bara för att titta på det fantastiskt fina fårhus som dom byggt. Har fotat och nämt för Stefan så där i förbifarten att våra får nog skulle uppskatta ett så fint fårhus dom oxå.

Så här fint bor fåren i sin katedral.

I fårhagen fanns en mysig grillplats vid ån. Dom fyrbenta kommer gärna och blir klappade.

20110809 Näbbkexleden?...

I dag har jag, Tom & Noss varit ute på en 3 timmars promenad efter Näbbkexleden. Vi hade även sällskap av Eva-Lena & Selma, Therese & Njord samt Katharina & Kaya. Vi passade även på att lägga spår, träna lite sök, uppletende och apportering. En underbart trevlig dag som Eva-Lena tog initiativ till, hoppas det blir repris snart igen.

Fika paus, nog så viktigt när man är ute och vandrar.

Badkrukan Noss & en nybadad Tom vid Bolletjärn.

 

20110807 Vallning i Undersvik

I dag började jag & Noss på vallhundskurs hos Eva Hallberg i Undersvik. Det känns så kul att vi kommit i gång med vallningen på allvar nu. Noss har fina flankeringar, bra balans och kan nu även gå ur balansen på kommando. Har även börjat lägga in höger och vänster i träningen och han driver bra men vårat största dilemma är fortfarande att Noss inte lägger sig på en gång. Noss är mycket bättre på vallning än mig tycker han. Är jag inte uppmärksam utan säger ligg och Noss inte är i balans så springer han glatt vidare tills han hittat balansen och då lägger han sig den lilla rackaren. Hm... måste verkligen få till det här nu. Noss och jag längtar redan till nästa kursgång för vi har så mycket kvar att lära oss.

"Lilla pojken" har stenkoll på fåren när dom andra tränar.

 

20110806 Carl & jag på en liten tur.

I dag var det en ganska lugn dag. Så efter att jag tränat hundar, skjutsat Alice till en kompis åkte Carl och jag på en liten rundtur i Hälsingland/Gästrikland. Våran färd gick först via Bollnäs mot Annefors där vi tittade på deras fina golfbana. Sedan åkte vi vidare mot Gruvberget där vi tittade på Staffanskyrkan. En liten gullig men lite skamfilad kyrka i trä. Därefter åkte vi vidare mot Katrineberg, Åmot & Ockelbo. När vi kom till Ockelbo stannade vi till hos min morfars syster för lite fika. Sedan gick vi en sväng i älgparken för att titta på Viktoria & "lill prinsen". När rundturen i älgparken var klar åkte vi vidare till mina föräldrar i Långbo. Efter en god middag åkte vi vidare hemmåt. En jätte trevlig dag med lika trevligt sällskap.

Mellan Gruvberget & Katrineberg hittade vi denna lilla källa.

I älgparken träffade vi på den här sötnosen.

I Norrbo/Ockelbo mötte vi Ola och hans fina arbetshästar.

 

20110805 Taklagsfest

Stefan har hållit på i flera veckor med att bygga carport och äntligen har taket kommit på plats. Det firade vi med lite god mat och dryck med våra vänner. Med barn inräknade så var vi 15 st som samlades på våran inglasade altan. Vi åt, drack och pratade hela kvällen/natten medans regnet smattrade på taket. Mysigt, mysigt.

Så här glad blev Roine och Kent i maten eller var det i drycken?.....

 

20110804 Vad är det med män över 40?....

Ja då har den äntligen anlänt, Stefans lilla skötebarn. Som han har längtat efter det här. Blå/grå, V8, skinnklädsel och cabriolet. Hästkrafter är det bästa Stefan vet...

Stefan, stolt ägare till en Ford Mustang -05

Själv har jag bakat en tårta i dag, med önskemål om golftema till en 60 åring.

 

20110803 "Lilla pojken" & jag.

I dag onsdag var Noss "lilla pojken" och jag bjudna till Katharinas stuga på Flästa skogen. Carina B med familj var också där för att fiska och campa lite. Carina hade även lovat att visa lite sök med sin sin hund Frost som är sök champion. Kul att se momentet när det är klart, vi har ju en bit kvar Noss och jag. Tränar även sök med Tom och han har fattat galoppen med det hela och älskar verkligen det här. Efter avslutad träning så bjöds vi på god mat som Göran och Katharina lagat. Mums....

Carina & Frost

 

20110801 "Finnen" och hans familj mot nya äventyr.

Ny vecka och nya möjligheter. Klev upp tidigt i morse för att följa med Stefan och Seppo på "grävlingsjakt". Det var dax att släppa Seppo för första gången och vi var beredd på det mesta. Vi såg senarion där han skulle springa som en skållad råtta runt, runt i skogen medans vi glatt fick sitta på en stubbe och vänta. Men han förvånade både mig och Stefan. En timmes besök i "grävlingsskogen" med fina sökturer på ca 200 meter och dessutom fina inkallningar gjorde verkligen både husse och matte stolt. Med en så lyckad start i skogen hoppas vi på fortsatt fint arbete med denna lilla/stora buse. Det ska verkligen bli spännande att följa Seppos äventyr i framtiden.

Håll i er för nu kommer han.... Houninkorven Seppo även kallad Finnen.

 

20110801 Semester!!!!!!

Nu har jag haft en underbar semestervecka med massor av roliga händelser. Semestern började med hundträning. Platsliggning & spårträning med störning. Eftersom jag inte är så förtjust i att vara i skogen själv så blev jag glad när det var cross träning samtidigt som jag skulle träna. Ett spår till Noss, ett spår till Kayan och lite sökövningar med Tom. Passade på att träna lydnad och platsliggning med killarna när vi väntade på våra träningskamrater. Noss är verkligen en hund som har talang för spår, kanske dags att tänka om och satsa lite mer på det istället för sök. Men då blir det nog många spår vid crossbanan.....

Platsliggning för killarna med crosscyklar och mygg i massor som störning.

Förra söndagen gjorde jag, Stefan och Alice ett besök hos Filtmakeriet i Kilafors. Om man gillar ull, tovning & hantverk så är det verkligen värt ett besök. För mig var det verkligen "lilla julafton", hade gärna handlat hur mycket som helst och fick massor av inspiration när jag var där. Är nog dax för ett nytt besök snart och funderar på att anmäla till en  kurs i höst som dom arrangerar.

Köpte med mig nålfilt av 100% svensk finull, kardflor från Gästrike/Hälsingefår & färgad svart flor från finullsfår.

Tovning passar alla åldrar. Här är det Alice med sina kompisar Emilia & Elias som provar att tova eller "ulla" som Alice säger.

Måndagkvällen bjöd på den årliga Grillnatta i Bollnäs centrum. Alice, Fanny, Oliver, Petra & jag gjorde ett besök för att titta på årets artist.

Arrangörerna räknade med publikrekord och därför behövdes extra bevakning.

Fanny & Alice redo för grillnatta!

Årets artist var ingen mindre än Eric Saade till Alice & Fannys stora förtjusning.

På tisdagen var det dags för årets Koring.

Koringen är ett sätt för företagare på landet att visa vad som finns och ge oss chansen att se varför man bör välja svenska lokalproducerade varor. Man får också möjlighet att se platser med kulturell historia i sin hembygd. Alice och jag började med en tur till Ranbogården sedan åkte vi vidare till Hamnäs, Stallstråtjära och vi avslutade dagen i Långbo på Norrgården. Vi hade en fantastiskt trevlig dag med många sevärdheter och roliga aktiviteter.

Alice vid Ranbogården som är en levande 1700-tals gård med koppling till linets historia i Hälsingland.

På gården Västergårds i Hamnäs bjöds det på bla. vallhundsuppvisning. Det var duktiga Eva Molin & Lisbeth Iller som visade och pratade lite får, vallhund och vallning.

När vi kom till Stall Stråtjära tyckte Alice det var dax för en ridtur. Så medans hon följde med på en liten turridning passade jag på att titta på gårdens övriga djur som består av olika svenska lantraser som är utrotningshotade. Bla. finns det Helsingefår, Svensk gul anka, Svensk dvärghöna & Gotlandskanin på gården.  Alice och mitt projekt är just nu att bearbeta Stefan till att vi ska skaffa häst och ankor.

Svensk gul anka. Liten, nätt, fridsam och trevlig till sättet. I sättet väldigt lik någon jag känner....

Den sista gården som vi besökte under Koringen var Norrgården i Långbo som förövrigt är granne till mina föräldrars gård. På Norrgården bor Bosse och Christina med alla sina djur. Hästar, får, höns, stutar-tjurar, katter och en hund. Jag älskade att vara hos Bosse och Christina när jag var liten, det hände alltid något roligt hos dom. Under Koringendagen var det tunnbrödsbakning i bagarstugan, kanin uppvisning och Maria från Holmsveden visade sina fina tovade verk. Jag har anmält mig till kurs i höst hos henne. Vill då lära mig tova bla. sitt dynor och så här fina blommor.

Vi avrundade dagen med ett kvällsdopp. Alice, Anna-Moa, Erik, Frida & Matilda vid den fina badplatsen i Långbo.

Vid Långbo badet finns det även en kiosk med massor av goda bakverk samt en fantastiskt rolig skylt med deras öppettider. Läs och begrunda...

Onsdagen var en vilodag. Men jag hann i alla fall med lite vallhundsträning och målade färdigt i groventrén. Nu är den i mina favoritfärger vit & grå.

I torsdags åkte Petra, Fanny, Alice och jag till Furuvik. Lite muligt och en regnskur vid lunch men sedan sken det upp och blev en jättefin dag. Furuvik känns mer som en nöjespark än en djurpark nu för tiden, men det hade inte barnen något emot. Det var karuseller för hela slanten det.

Orangutangerna i Furuvik får hålla tillgodo med jutesäckar att gömma sig under i stället för palmblad.

Den fina kattalemuren satt och beskådade alla besökare i Furuviksparken.

Camelus bactrianus eller Kamel om man så vill. Här ligger den och idisslar. En kamel kan dricka över 100 liter vatten vid ett enda tillfälle och sedan klara sig ett halvår utan vatten om den inte arbetar.

Efter djurbesöken var det dax för karuseller i massor. Gärna fort & högt...

På fredagen gjorde vi som skalman. Vilade.....

På lördagen var vi bjudna till Malin & Esbjörn på mat. Vi satt på deras fina inglasade altan med fantastisk utsikt över växsjön.

Söndag igen... Var till Korskrogen och hälsade på Lisa Thorén. På deras gård finns det massor av djur.Mjölkkor, stutar, får, katter och 4 Border collies.

Den här stackars kossan hade under dagen "kastat" sin två tvillingkalvar. Inte undra på att hon råmar allt vad hon kan.

Lisa visade även lite nötvallning. Vilket jag tycker är fantastiskt roligt. Shad min första border collie var en duktig nötvallare. Men det här är inte han utan Lisas fina hund Tim.

Ja det var första semesterveckan det. Skönt att man har många fler lediga dagar framför sig.

 

20110716 Ebb i dagboken!

Det var ett tag sedan jag skrev men det har hänt en hel del ändå. Alice började sitt sommarlov med att gå på ridläger i Söderhamn. Det var andra året för Alice att gå på ridläger och lika uppskattat som i fjol. Sista dagen var det uppvisning av vad dom lärt sig under veckan. Focus hade lagts på hoppning som Alice tycker är jättekul.

Alice & Princess (Synd på skärpan)

Nytt fint ridhus byggs just nu i Söderhamn. Det skulle man ha och träna hund i på vintern.

Har även försökt hunnit med lite hundträning. Förutom då jag & Katharina tränart  så har jag varit med och tränat sök med Katharina, Carina, Susanne & Christer en kväll. Sedan fick jag och hundarna vara med och träna spår när Katharina hade besök av Leif och Lena som har Kayans moster. Lärorika kvällar har det varit. 

Kaya & Exi. Ser ni likheten?

Det har även varit den årliga krocket turneringen i Långbo. Trogna deltagare är mamma och pappas goda vänner från Alfta, Gun & Per-Elof. Kvällen avslutas alltid med en god middag.

I år var även grannarna Bosse och Christina med.

Kalas och tårtbakning har det även varit. Både Stefan och pappa har fyllt år men dom fick ingen figurtårta men det fick däremot Fanny på sin 7 års dag.

Hallo Kitty var önskemålet och här är resultatet. Jag skulle kunna baka tårta varje dag, det är ju så kul.

Lite lydnads träning och vallningsträning försöker jag få in ett pass varje dag, med blandade resultat. Ömsom vin ömsom vatten kan man säga.

När jag skulle fota Noss fina apportering blev det på detta viset, han ville inte alls hålla apporten ordentligt i munnen utan envisades med att hålla den så här löst och ledigt..... typiskt när man ska visa något.

Här är jag, hundarna och fåren på väg till "stora" åkern för att träna lite.

Mina fina flickor.

När vi var i stugan i Långbo och firade Stefan med mat och tårta tittade även mammas kusin Anita och hennes barnbarn Lisa in. Det är av Lisas mamma vi hyr lägenhet i Spanien. Den 24 augusti åker vi och då är aven Lisa där. Kul för då får vi en alldeles egen guide.

Jag har ju arbetet heltid i några veckor nu och det är väldigt ovant då det var 8 år sedan sist. Så just nu längtar jag till min semester ska börja. Arbetar en vecka till sedan börjar några veckors ledighet. Stefan har ingen semester alls i sommar utan spar sin till hösten och jakten men vad spelar det för roll när man som han har kontoret hemma och kan ta en liten paus när det passar och vädret tillåter. Så här har det sett ut i flera dagar.....

Man skulle vara plogförsäljare.....HiHi...

 

20110629 Underbar sommar kväll & "tutt tårta"

I kväll var det en sådan kväll som man aldrig vill ska ta slut. Varmt, blå himmel, bad och hundträning. För Tom och Noss blev det lite sök träning och några skick till rutan. Kayan fick träna lite skydd och även hon några skick till rutan. Men större delen av kvällen ägnades åt badning av både fyrbenta och tvåbenta. Det är verkligen lyx att bo vid vattnet och speciellt dagar som denna. Kan bara hålla med Katharina när hon säger - Så här skulle man ha det när man har det som sämst.

Underbara Tom som älskar att bada, träna sök och kan nog gör hur många skick som helst till rutan utan att tröttna.

Som jag tidigare berättat tycker jag om att göra tårtor. Till midsommar fick jag en förfrågan om jag kunde göra en "tutt tårta" till en 40 årsfest. Borde kanske inte visa tårtan men nu i efterhand vet jag att födelsedagsbarnet blev väldigt glad över den i alla fall. Det får bära eller brista här kommer bild på tårtan och det var i alla fall kul att baka den.

 

20110624 Underbara Midsommar

Jag arbetade till kl.15.00 på Midsommarafton så dansen kring midsommarstången missade jag ,men Stefan och Alice åkte 4-hjuling till Trolldalen och dansade och fikade och lekte tillsammans med flera hundra andra. Höjdpunkten vid midsommarfirande är nog "ankracet" som blivit en tradition i Trolldalen. Alice fick hjälpa Stefan att hälla i ankorna i ån vilket alltid är lika kul.

På kvällen var vi bjudna till Katharina & Plupp för invigning av den fina flotten som Plupp byggt. Tänk vad härligt med en egen liten damm och dessutom ha en egen flotte att glida runt på. Inte helt fel. Vi blev bjudna på en fantastiskt god midsommar middag bestående av en god grillad köttbit, potatisbakelse och sallad. När myggen och knotten blev för påträngande flyttade vi in och avnjöt en fantastiskt god efterrätt i "fäxet". När vi satt och hade det som trevligast får vi uppleva något som vi aldrig varit med om tidigare, nämligen spöken. Konstiga ljud hördes som om någon slog näven i bordet. Först i fäxet och sedan ute i köket. Fick lite gåshud då, och någon annan förklaring än spöken har vi inte hittat.

Tack för en trevlig midsommarkväll!

 

20110624 Midsommarafton

Glad midsommar på er allihopa!

önskar vi i Laviken

 

 

20110623 Alice ett namn att vara stolt över.

Alice

Germanskt namn: Ädelt byggd person

Är hjälpsam, osjälvisk och vänlig, har ett bra familjeliv och vitt skilda intressen.

Är en kompetent medarbetare, lyssnar på andras förslag och råd, har lätt att få vänner tack vare sin positiva livssyn.

Grattis på namnsdagen Alice!

 

20110622 Debut

I dag var det dax för debuten. Anna-Moa och Frasse startade sin första agilitytävling i dag. Supporter klubben fanns på plats på Jycke Torp för att hejja på. Med en lite orolig Frasse som gärna ville springa i väg och leta reda på "stor matte" så jobbade "lill matte" på fantastiskt bra.  Noga och med en bestämd hand lotsade Moa Frasse fint genom banan. Det ska bli spännande att följa deras agility karriär.

20110621 Nybadad

Efter att i flera veckor sett ut som en skabbräv börjar Seppo åter bli en ståtlig och snygg kille. Hittade ett jätte bra hundshampo i form av en tvål från Klockargården. Provade den i kväll på Tom, Noss och Seppo.

Snygg Seppo. Nybadad och vacker och med en blick som inte går av för hackor.

 

20110619 Blodspår

Jäktiga tider. Efter avslutad kurs i Ljusdal var det bara att skynda hem för att ta tag i nästa kurs. Blodspår och lite lydnadsträning för jägare med hund stod i kvällens program på kursen som Katharina och jag håller i .

Plupp och Bita har just hittat slutet på spåret. Nöjd husse och hund.

 

20110618-19 Frida kurs

Lördag & söndag drillades ett gäng Schäfrar med förare samt en liten Border collie kille med sin matte av Frida Wallén. Vi samlades på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal för att lära oss lite mer om skydds och lydnadsträning. Noss och jag nöjde oss med att träna lydnad  och sök medans dom andra tränade skydds. Jag har inte riktigt koll på det där med skyddsträning men för att kunna vara en behjälplig figurant åt Kayan & Katharina så är det bra att gå kurs.

Frida är så fantastiskt duktig på hund och hundträning. Hon anpassar sig alltid efter den individ och det ekipage hon tränar. Hon är lätt att förstå och hennes träningsmetoder är lätt att ta till sig av. Jag har gått för Frida vid ett flertal tillfällen och alltid är det någon ny "aha" upplevelse. Allt som Frida säger är ju inte nyheter för  mig, men många gånger är det bra med lite upprepningar. Tre viktiga ord inom hundträning enligt Frida är Kontroll, Koncentration & Motivation och det gäller både hund och förare. Stadge övningar är också något Frida är noga med vilket även jag har insett är en av nyckelorden för att få till en bra helhet i hundträningen. Men det är ju otroligt att man efter så många års hundträning fortfarande inte har kontroll på ordet BRA! Många av oss som kursade i helgen fick som läxa att funder på vad ordet bra betyder för hunden. Betyder det Bra! du gör rätt eller betyder det varsågod....hmm

Noss introducerades i söket, vittringen och rutan. Med lite fantasi går det bra att träna in lydnadsmomenten utan att träna momenten tävlingsmässigt. Tex så fick jag tips om att träna in rutan med hjälp av en stol eller ett bord.

Noss och jag tränar rutan med hjälp av ett bord nere vid stranden i Laviken. Sämre träningsmiljö kan man ju ha...

Skyddsträning för Kayan och Katharina.

 

20110616 Albertina

I går kväll överaskade Petra, Kicki och jag Anna-Märta med en hemlig resa. Anna-Märta har nämligen slutat arbeta hos oss och på lördag är det avtackningsfest för henne, tyvärr kan ingen av oss vara med så då ordnade vi en egen avtackning för henne. Vi styrde resan mot Särså fiskeläge och restaurang Albertina. Vi hade en jätte trevlig kväll med god mat och en massa prat. Så särskilt fantasirik var vi kanske inte då alla tog Grillad lax med räksås till varmrätt och ostkaka till efterrätt men gott var det i alla fall.

Vi sitter och myser i kvällssolen på Albertina

Anna-Märta, Kicki, Petra & jag har arbetat tillsamman i över 10 år. Lång tid med många minnen.

Stort TACK! till dig Anna-Märta som varit en fantastisk arbetskamrat under dom åren.

 

20110615 Sommarlov

I går var det skolavslutning på Kilbergsskolan. Första läsåret för Alice har gått med en rasande fart och hon har redan hunnit med att både lära sig skriva, läsa, räkna och några engelska ord och meningar. Att lära sig simma fanns också på schemat. Nu kunde Alice redan simma innan hon började klass 1 men några simmärken hade hon inte sedan tidigare, så gissa om hon var glad när hon kom hem med Doppingen och Silverfisken.                                                                                                                       

För att ta Doppingen krävs följande: Titta under vatten 3 ggr, dyka under rockring 3 ggr & hoppa från bassängkanten 3ggr.

För att ta Silverfisken krävs följande: Simma 25 m & hoppa från bassängkanten.

"Sommrig" bild på en "sommrigt" klädd Alice. Jacka och paraply krävdes under kvällen.

Alice klass redo för sång

Klass 1 sjöng  Sommarlovs sången

Efter fler veckors sommarvärme så vände det och blev lite typiskt midsommar väder, kyla & regn. Kilbergsskolan har som tradition att fira in sommarlovet med en lövad vagn på skolgården och en massa fina sommarsånger framförda av alla klasser med sommarklädda barn och picknick i det gröna. Men någon picknick blev det inte i år . Regnet hängde i luften och det var bara att hålla tummarna att alla klasser skulle hinna sjunga innan himmlen öppnade sig. Alla klasser klarade sig från regnet och när rektor Berit hållit sitt tal då kom det, regnet. Vi pckade in oss ibilen och åkte hem till Laviken och fikade i stället. Nu är det bara att blicka framåt mot ett härligt sommarlov med massa sol och bad.

 

20110611 Cykeltur & minigolf

I morse klev jag upp tidigt för att göra något som jag inte gjort på minst 15 år, nämligen cykla till jobbet. Kl. 05.45 satte jag mig på cykeln och trampade i väg mot stan. Vilken fantastisk morgon, 22 grader varmt, ljuv fågelsång och Mickel Räv som susade förbi. Det kändes nästan för bra för att vara sant, tänk att vi har så fantastiskt fin natur. Det tog ca 45 min att cykla dom 13 km till mitt jobb. Dom första 10 km mötte jag inte en enda bil men dom sista 3 km desto fler. Tänker försöka cykla fler gånger i sommar då jag inte behöver skjutsa Alice till skolan eller uträtta andra ärenden.

Kl.06.18 passerade jag Ljusnan.

Cykelturen hem på eftermiddagen tog 20 min längre då det var mer uppför och fler vätskekontroller behövdes. Efter dagens cykeltur och arbetspass kände jag inte för att ta tag i några måsten när jag kom hem. I stället tog jag med mig Alice och Erik till Karlslund för lite minigolf. Mitt första sommarjobb var just på minigolfbanan. Jag och några kompisar hyrde ut klubbor en hel sommar och jisses vá kul det var. Fredagar och lördagar var roligast att jobba för då var det mest drag... Och drag var det även i kväll.

Erik var en hejjare på minigolf.

Kanske Alice sving skulle passa bättre i långgolf?. Hon får nog följa sin far till Hårga någon dag och testa.

Poängräkning är viktigt. Hur var det nu, är det flest eller minst poäng som vinner?Alice och Erik tyckte att den med mest poäng skulle vinna. Vilken tur vi hade att det blev oavgjort.....

Tack mitt älskade barn och gudbarn för en fantastisk kväll med er!

 

20110610 Grillkväll

Efter en lång arbetsdag är det skönt att komma hem till dukat bord. Nu var det kanske mer ett önsketänkade än verklighet. Vi hade bjudit några av våra vänner på en grillkväll i Laviken. Stefan stod för grillningen och jag för dukningen, så halva sanningen var det i alla fall. Vi åt och pratade, åt och pratade.....till långt in på natten. Mysigt att sitta på inglasad altan och se solnedgången i goda vänners lag. Måste göra det oftare och ta vara på den fina tiden som är nu.

Efter som det inte vart så mycke tid över för hundträning för mig i dag så skötte Alice och Louise den biten. Agility stod på schemat. Tom har ju lite kunskap i det området men Noss är verkligen novis i ämnet. Men tjejerna och killarna löste träningen så bra så.

Alice & Tom tränar slalom

Louise & Noss tränar slalom

Kontakten mellan tjejerna och hundarna var det inget fel på. Underbart att se när barn tränar hundar, dom har liksom ett helt annat tålamod.

 

20110609 Shar Pei, en ny upplevelse.

På Bollnäs brukshundklubb har vi startat något som vi har kallat för klippkort. Vi ville på något sätt erbjuda dom som inte kom med på någon kurs att ändå få tillfälle att träna hund med en ansvarig instruktör. Tyvärr har det inte varit så många som nappat på det men dom som gått har varit nöjda. I kväll var jag ansvarig för ett träningspass och hade ett jättemysigt ekipage med. Lena med sin Shar Pei "Gubben". En cool kille på 10 månader som är på god väg att upptäcka allt roligt livet har att ge. Önskar Lena och Gubben all lycka i framtiden.

 

20110608 +30 grader

I dag var det brännbollstunering för alla Kilbergsskolans barn ute på Långnäs. Ett fantastiskt arrangemang som i dag brottades med en oerhörd hetta. Man ska inte klaga på värmen men jag såg att det var jobbigt för många barn i dag då det var +30 grader.  Tyvärr hade inte Alice  och grabbarna några badkläder med sig, så när jag hämtat Alice, Oliver & Carl åkte vi hem och barnen sprang raka vägen ner till sjön. Tänk att vi har en alldeles egen badplatas i Laviken, ca 100 meter från vårat hus.

Två badkrukor som inte riktigt vet om dom vågar sig i. Alice kusin Oliver & våran granne Carl.

Olivers min talar för sig självt om graderna i vattnet.

Så där já då var båda i.

Två coola killar som vågat simma till flytbryggan.

Alice doppade sig före killarna men får inte simma till flytbryggan än. Jag tycker att det ska bli lite varmare i vattnet först.

Badvakten Noss fanns naturligtvis på plats.

 

20110607 Sjöodjur och troll

Sagor och sägner i all ära, men jag  har väl inte riktigt trott på det dom senaste åren. Inte föränn i dag då jag fick se ett livs levande troll och ett sjöodjur...

Något märkliga vågor i vattnet, är det sjöodjuret?

Sjöodjuret är väldigt lik Tom tycker jag.

Sedan var det mötet med Lavikstrollet. Fyra ben och skägg har trollet också.

Jag samlar ull i säckar och trollet är duktig på att sprida ut det runt hela gården.

20110605 Äntligen

I dag har äntligen våra får fått sommarfrisyr. Har väntat flera veckor på att fårklipparen skulle komma men som hela tiden fått förhinder. Till slut tröttnade vi på att vänta och ringde en annan "klippare". Fårklipparen Bosse kom som en räddande ängel och friserade fåren så fint. Jag passade även på att verka klövarna och behandla fåren mot insekter.

I väntan på klippning.

Klippning pågår.

Nyfriserade och åter på grönbete

.

Efter dagens arbetspass med att flytta får fram och tillbaka var det skönt med ett dopp tyckte Tom.

I kväll var det åter kursdax med "jägarna" och deras hundar. Blodspår, inkallning, lekar och lite teori om ledarskap. När man har kurs är det ju extra roligt att se ekipage som utvecklas, och det har verkligen alla gjort i den här kursen. Hoppas det håller i sig framöver för alla och att det blir god jaktlycka för hundarna i höst.

 

20110604 Bra jobbat kamrater!!!!!

ETT JÄTTE STORT GRATTIS! TILL

KATHARINA & KAYAN SOM NU KAN TITULERA SIG

ELITSPÅRHUND

  

Katharina & Kayan har startat 1 gång i appell, 1 gång i lägre klass & 1 gång i högreklass och är nu uppflyttade till Elitspår. Kanske låter det enkelt men som träningskamrat till Katharina och Kayan vet jag att dom lagt ner enormt med arbete både med lydnaden och spåret. Träning ger färdighet, och allt kan bli mycket bättre som jag tror är Katharinas ledord.

Naturligtvis firades det hela med en fantastisk middag som Göran lagat och Stefan, Alice och jag också fick vara med och njuta av. Knäppte kort hemma hos Katharina men kan tyvärr inte lägga upp det, vet inte hur jag för över korten helt enkelt, så håll till godo med en bild från förra sommaren.

Tänk att jag och mina hundar har så fantastiskt duktiga träningskamrater.

 

20110603 Avslutning på ridningen

I går var det avslutning på ridkursen. Tyvärr jobbade jag och kunde inte vara med och titta annars har jag nog varit med nästan alla fredagar i 18 veckor. Som avslutning fick dom leka "Hela havet stormar". Trava, galopper och skritta  på volt för att sedan snabbast ta sig till en "sockerbit" hoppa av hästen och sätta sig ner. Den som blev utan sockerbit åkte ur tävlingen osv. Till slut var det bara en kvar och gissa vem....

Alice var så stolt att hon vunnit tävlingen. Lite tävlings människa i henne kanske? Här en bild på Alice när vi var på Orust.

 

20110601 Memea kurs

I dag hade vi fortbildning för oss instruktörer på Bollnäs Brukshundklubb. Vi hade bjudit in hundägarcoachen Memea Mohlin för att få ta del av hennes kunskaper och få lite nya ideér till våra egna kurser. Mea har arbetat som hundpsykolog i över 25 år men tycker nu mer att det är lämpligare att kalla sig hundägarcoatch efter som det inte är hundarna hon tränar, utan det är ägarnas uppfattning hon försöker påverka. För att vi skulle kunna koncentrera oss så mycket som möjligt på hur Memea coachar sina kursdelatagare hade vi bjudit in 7 hundar och deras hussar/mattar. Vi hade efterlyst olika ekipage som ville deltaga under dagen och fick in 7 intressanta ekipage med olika "problem". Ett  av ekipagen var Stefan & Seppo. Jag hade anmält dom utan deras vetskap men jag tror att han var nöjd efter dagens övningar med Memea. Inkallning och gå fint i koppel behöver dom träna på tycker jag och bra tips från Mea fick dom. Leka mer skulle Stefan göra med Seppo, minst 10 olika lekar. Ska bli spännande att se vad det blir för lekar framöver. 

Lite intressant med dom andra sex ekipagen var att alla var omplacerade hundar i olika åldrar. Dom problem som togs upp under dagen var bla. hundar som var osäker på människor, hundar som inte tycker om andra hundar, hundar som vill bestämma själv och sätta sina egna reglerm.m. Jag tror att alla var nöjda med tipsen från Memea och i grund och botten hade alla hussar och mattar samma problem även om det yttrar sig olika i hundarnas beteende. Allt handlar ju om våran relation till hunden, hur vi kommuniserar, hur vi lär in saker och att  visa respekt. Viss låter det enkelt....Men så länge man vill lära finns det hopp.

Mea instruerar Stefan hur han ska leka med Seppo.

Seppo är kort och gått en glad skit men behöver lära sig vad "nyttan" med en husse och matte är.... så här leks det för fulla muggar.

Esbjörn och Kicken var också med på dagens kurs. Kicken är inte överförtjust i att människor tilltalar och tar i honom. Naturligtvis inget Kicken måste älska men i bland kan det vara nödvändigt i olika situationer. Efter som Kicken gärna flyr problemet blev Esjörns uppgift att minska flykt möjligheten för Kicken när han ska få träna på att möta människor i olika situationer. Här gäller det att skynda långsamt men vi såg resultat redan under kursdagen.

Memea är intressant att lyssna på.

 Tack till alla som ställde upp och gjorde det möjligt att genomföra kursen!

 

20110530 Borka brygga

Alice och jag tog även en tur ut till Borka brygga när vi var i Enånger. Hade aldrig varit där förut, men litet och mysigt var det ute vid havet. Det är något visst med vatten, jag älskar att både titta på vattnet men även att bada i det. Vi hade varken tid att äta eller bada när vi var där så det får bli en annan gång.

Alice och bröderna "Petterssons" gamla fiskebåt.

 

20110529 Mors dag!

Något traditinellt mors dags firande har vi väl inte, men det är ju alltid kul att glädja någon. Mamma bjöd på middag och tårta i sommarstugan. Både min systers och min familj var samlade på kvällen i stugan i Långbo. Malin och jag hade beställt ett jättefint halsband till mamma, med hennes barn och barnbarns namn ingraverat. Det föll även mamma i smaken. Sicken tur....

Vem sitter först till bords när det är mors dags middag?.... Pappa fixade köttet i alla fall.

Min egen Mors dag började med en tur till våra vänner i Enånger. Linn & Alice skulle få ta en tur på hästarna. Tjejerna är lite för liten att rida ut själva tycker vi så jag & Susanna fick gladeligen följa med på turen. Vi gick & vi gick & vi gick... har nog nästan sett hela Enånger. Fick en jätte trevlig guidad tur i "byn".

Att få tillbringa en hel dag tillsammans med min dotter är något jag verkligen uppskattar. När vi sedan sitter i bilen och är på väg hem efter dagens alla äventyr och Alice säger -Det här var min bästa dag på länge mamma, då är tårarna nära. En bättre mors dags present kan man nog inte få.

Linn på sin nya fina ponny.

Alice på Susannas fina islandshäst Glaumur.

Tack för en fantastisk dag och för att Alice fick komma till er i Haga och rida. Tack även till mamma för att du finns och alltid ställer upp för oss!

20110528 100 Ungar

I dag medverkade Alice vid kulturskolans konsert "100 Ungar" vid Wilhelminapassagen i Bollnäs. Under våren har barnen fått öva in en massa barnvisor i olika musikstilar. Barnen var många, närmare hundra st och dom var jätte duktiga. Och dom tog i för kung och fosterland när dom sjöng. Efter konserten åkte jag upp till Brukshundklubben för att skicka några PM till lydnadstävlingen i juni. Men vilken tur att Katarina A kom och hjälpte mig då det är nytt system att skicka PM på. Nu ska allt gå via datorn, snigel posten är veck. Hade inte fått iväg det hela om inte Katarina hjälpt mig. Tack så mycket för hjälpen!

 

20110527 Café

I samband med barnens aktiviteter tillkommer oftast en massa sysslor och idiellt arbete åt föreningarna dom är med i. I mitt fall så innebär det att ibland stå i cafeterian på ridskolan (SORF). I dag var det våran tur och efter Alice ridit klart sitt pass så kom hon gladeligen och hjälpte mig. Nu är inte det direkt någon rusning på fredagar men en liten slant drog vi in i alla fall.

 

20110526 Badkrukor

När Shad levde var det han som var kung i vattnet och Tom tittade på från land. Men nu är det en ny kung(Tom) på tronen och en ny liten prins(Noss) som tittar på från land. Härligt med ett dopp tycker Tom efter ett arbetspass i fårhagen. Noss har inte insett tjusningen med att bada än. Själv tog jag årets första dopp i sjön i början på maj.

 

20110525 Ont om tid finns det gott om....

Mellan arbetspass, hämta & lämna Alice på skola och diverse aktiviteter, hundkurser, alla måsten hemma så försöker jag lägga in några träningspass med mina hundar.

Håller just nu på att bocka av listan med mål(grundkunskaper) som jag fick med mig hem från vallhundskursen. När det gäller Noss så blir hans ligg/stopp bättre & bättre, hans naturligt mjuka starter känns lite mer som ett steg fram och två bak just nu. Måste skärpa till oss där. Fina flankeringar har han och jag ser att han börjar fatta höger och vänster mer o mer nu. Riktigt kul när man ser att det händer saker i träningen. Men vi måste träna mycke mer innan vi kan åka till Shanaia och visa resultaten. 

Noss & Tom ur fårens synvinkel.

Undrar om fåren tycker hundarna är lika söt som jag tycker att dom är?....

20110524 Cirkus

I dag har Alice, Oliver & jag varit på cirkus Brazil Jack på Sävstaås. Det var mycke akrobatik och lite djur. Men dom djur som var med var fantastiska. Hundarna visade massor av tricks som jag tyvärr glömde fota, men katterna och hästen fick jag med på bild. Hur svårt kan det vara att lära en hund gå fot (jag kan det inte i alla fall) när man kan lära katter balansera både högt och lågt på beställning och få en häst att lägga sig i en säng och dra täcket över sig. Mycket imponerande när man vet vad mycke träning som ligger bakom det som ser så enkelt ut. Jag tror faktiskt att det var jag som hade roligast på Cirkusen av oss tre som gick. Nu ligger Noss risigt till för olika cirkus konster.

Dålig skärpa och smutsig lins men jag hoppas katten syns.

Duktiga "Lilla gubben"

 

20110523 Vallhundskurs & Orust resa

Här har varit sjukstuga i  ca 1 & 1/2 vecka. Alice & jag har löst av varandra. Stefan har klarat sig för han har varit bortrest. Men jag har i alla fall försökt fått in lite aktiviteter när det har funkat och vi har orkat.

 Helgen den 14-15 maj åkte jag & Noss ner till Tärnsjö för att vara med på en vallhundskurs. Noss uppfödare Jasna hade ordnat en kurs för några av hennes valpköpare + några andra. Instruktör under helgen var Shania (Finn-Vallens kennel). Jag känner Shania sedan tidigare då jag köpte min första Border Collie Shad av henne. Helgen var fantastisk, bra kurs, trevliga kurskamrater, bra boende, god mat, vad mer kan man begära? Shania har många, många års erfarenhet av vallning & Border Collie så visst fanns det mycket att lära och ta till sig. Man får plocka ut godbitarna som passar en själv och sin hund och sedan försöka göra sitt bästa. Men det är bara att konstatera att utan en god lydnad kommer man inte långt i vallhundssammanhang, i alla fall inte om man siktar mot toppen. Att komma , stanna, ligga kan många hundar och är lätt att lära dom så att det fungerar i vardagen. Men i vardagen kan det vara lätt att tänja på gränserna, hunden lägger sig men kanske inte i samma ögonblick man ger kommando utan efter ett par steg. Det funkar inte i fårhagen där måste hunden utföra kommandot i samma veva man säger det annars kan fåren vara långt borta. Herre jösses vad Noss & jag har att lära. Vi har kommit en bra bit men har långt kvar till ett VP. Jag känner mig jätte inspirerad att få ägna sommmaren åt vallning och lägger tävlingslydnaden på hyllan ett tag. Shania skickade med oss många goda ord som tex att säg vad du menar & mena vad du säger och det kanske man inte alltid lever upp till. Det finns många fina ord att beskriva hur man skapar en god relation till sin hund men det kanske skulle räcka med ett. Det ordet är TILLIT. Det finns nog en anledning att det ordet kan läsas från två håll......

Några av kursdeltagarna och så Jasna.

Shania våran instruktör under helgen.

Några av fåren som var med på kursen

Vi tränade även med en flock på ca 15-17 tackor. Här är Amanda & Kross.

Nog om vallning i helgen som var (21-22 maj) följde Alice & jag med Susanna & Linn till Orust. Enkel resa på ca 62 mil. Tog ca 10 timmar ner men det var det värt då vi skulle hämta hem Lilleman. Susannas islandshäst behöver sällskap i hagen och Linn vill ha en egen ponny. Sagt och gjort efter några veckors letande på nätet hittades den perfekta hästen. En liten gullig B-ponny men namnet Rainman af Sten. (Vet inte riktigt om det stavas så.) Har man hittat den perfekta ponnyn är resan aldring för lång. Familjen som ägde ponnyn var jätte trevliga och bodde fantastisk fint. ca 1 km till hamnen och havet, fina ängar att rida på. På lördag kväll blev vi bjudna på färska västkusträkor, det var skillnad det mot frysta i påse.

Paus måste man ha många när resan är lång. Alice, Linn & Susanna.

Ta da dam... Här är drömhästen för en 9 åring.

Prov rida måste man ju också göra. Här bär tjejerna i väg på en tur mot hamnen.

Alice på sin lånehäst Sloggy en D-ponny.

Badning av hästar i hamnen. Då får man rida barbacka.

På hemväg stannade vi och "rastade" Lilleman en sväng. Att kliva ur och i en transport var inga problem. En kool kille den där lille.

Vi åkte även över Tjörn bron för att komma till Ellös där Lilleman bodde.

En härlig resa med många sevärdheter, åker gärna tillbaka. Gissa om det finns en åtta åring här hemma som drömmer om en egen ponny efter den här resan.

20110512 Vad har hänt?..

Ja det har inte hänt så mycket sedan tisdagkväll då Katharina & jag hade kursgång två med jägare och hundar. Blodspår, kontaktövningar, gå fint i koppel tränades för fulla muggar. Det syns vilka som tränar lite mer och vilka som kanske tränar lite mindre, nämner inget namn. Vaknade på onsdag morgon med en fruktansvärd smärta i nacken. Har åkt på nackspärr vilket gjort att jag inte har kunnat träna hund eller gjort så mycket annat. Men det börjar lätta lite på smärtan så snart är nog allt som vanligt igen.

Jag går ju på stickkurs och håller just nu på att sticka en väska som jag sedan ska tova i maskin. Fick ideén till väskan när jag fick se vilka fina väskor Britta Thorén gjort. Om ni är intresserad av en "tovad väska" så kan ni maila mig så vidarebefodrar jag det till Britta. Har själv köpt en väska av henne i gråa toner och jag använder den flitigt. Britta är förövrigt min svågers mamma.

Så här fin är väskan i röda toner. Den finns även i grå, blå & grön. (Tror jag)

Så här fin är den invändigt.

 

20110509 Grattis!!!

I dag fyller Anna-Moa 8 år. Grattis på födelsedagen! önskar fam. Jäder/Söderström.

 

20110508 Kalas

I går var Alice bjuden på kalas hos sin kusin Anna-Moa. Tur med vädret hade dom också och kunde leka lekar utomhus och även sitta ute och äta i solskenet. Alice hade inte så långt att gå till kalaset heller då hon bor granne med sina kusiner.

Tårtan.

Glada och spralliga barn på kalas.

Alice, Anna-Moa & Eriks mormor & Anna-Moas & Eriks farmor sitter och njuter i trädgården. Tror dom tillhörde kökspersonalen under kalaset.

Under kalaset åkte jag, Carl & Katharina till skogen för att träna lite. Dagen före hade Kayans uppletande inte alls varit sig likt. Inget tempo alls enligt Katharina. Men i går funkade det igen, hur bra som helst. Bra tempo ut i rutan och bra tempo in med föremålen. Tom gorde även han ett kanon uppletande. Snabb ut och snabb in men vill gärna leka med föremålen när han kommer fram till mig men det gör inte så mycket då han inte ska tävla något mer. Carl var med och var figurant till "sök" övningen med Noss. Gjorde 4 skick med Noss med både Carl & Katharina som figuranter och det funkade bra. Noss är positiv till att träna det mesta och som belöning föredrar han gott godis och lite mys med figuranterna än en leksak.

Hundarna är ju lite ovan värmen så dom gjorde verkligen bra i från sig i + 24 grader och ingen vind alls. Kvällen avslutades med ett Björnmöte igen och i går såg vi den andra björnen som mamma och pappa sett dagarna före. Den här björnen var lite ljusare och jag tyckte den såg större ut än den andra. Betydligt skyggare var den också, visade sig bara någon minut innan den gick in i tryggheten i skogen igen.

 

20110507 Björn...

I går var vi bjudna till mamma & pappa på middag i sommarstugan i Långbo. (På vägen mot Ockelbo). Mamma älskar att sitta ute och äte så det skulle vi göra även igår. Det var bara att klä sig varmt och slå sig ner vid bordet och inta en god måltid utomhus. Men burr vad jag frös...

Efter maten så skulle vi ta en liten tur till "Fäbone" som ligger ca 2km från stugan, för att eventuellt få se 2 björnar som mamma och pappa sett 2 kvällar på rad . Så om det var någon som tvivlade på att det var björnspår jag fotade kvällen före så får ni något mer att fundera på nu. För i går såg jag nämligen tre björnar. Björn, Esbjörn & en brunbjörn. Dom två förstnämda är två benta och den sistnämda har en egen sång.

 Efter ca en halvtimmes väntan kom en av björnarna fram på åkern.(Dom tvåbenta Björnarna satt i bilen) Stor, brun och jätte fin. Björnar är otroligt mäktiga djur, skönt att sitta i bilen en sån här gång. Bilderna är tagna på ca 100 m.

Det är bekvämt att ligga ner och äta och så syns man inte så bra....

Björnen betar lugnt på åkern

Vi hann även med att titta på två söta små 4 månaders lamm som mammas och pappas granne Christina fick i födelsedagspresent. Anna-Moa med BUU & BÄÄ.

 

20110506 Dimma på myren & björnspår

I kväll efter ridkursen och en något sen middag tog Stefan, Alice, hundarna & jag en tur med bilen för att eventuellt se några älgar. Men ingen älg så långt ögat når. Däremot kunde jag inte låta bli att gå ut på myren och ta en bild på solnedgången och dimman som sakta la sig på marken. Nästan så man trodde sig få se dansande älvor.

När jag sedan vänder och ska gå tillbaka till bilen så ser jag att det gått ett djur där tidigare i dag. Något brunt, något stort?. Stefan kommer och tittar liksom hundarna så innan jag hinner knäppa en bra bild med skärpa på spåret så har hundarna trampat sönder det. Typiskt, men en bild med lite sämre skärpa på ett björnspår får ni i alla fall se här.

20110505 Det finns inget dåligt väder...

Regnväder och kyla är inget som hundarna bryr sig i, träna vill dom göra ändå. Tränade lite vallning med båda killarna idag. Att samarbeta har dom inga som helst problem med, men desto svårare är det att vara passiv och titta på när den andre jobbar. Oj vad det kliar i alla fyra tassar då. Måste träna mer på passivitet i vallningen. Tom som brukar ha svårt att ligga still var riktigt duktig, för Noss var det lite svårare i dag. Noss älskar verkligen att valla får och jag längtar till nästa helg då vi ska på vallhundskurs hos Jasna.

Tom vilar & Noss arbetar

Båda är beredd på arbete, vem står på tur?...

20110504 Stick kurs

I morse när jag skjutsat Alice till skolan åkte jag till Coop och tränade lite lydnad med Tom & Noss, jätte bra med miljöombyte. Platsliggning & några steg fritt följ med störning, trots tåg, bilar, cyklister m.m. så klarade killarna det jätte bra.

 Senare på dagen så kom Katharina till Laviken då passade vi på att träna lite mer hund.  Kayan fick träna uppletande på åkern, vi konstaterade att hon gärna viker av vid första skicket och sedan låser sig till en  sida av uppletande rutan men vad gör väl det när tempot är bra och alla föremål hittade. Sedan fick hon göra en länkning av momenten kryp, skall & tungapportering och det gick jätte fint. Noss "lillkillen" fick träna lite budföring med  två korta förlängningar och det gick jätte bra. Körde lite lydnad på plan men känner att jag inte riktigt hittat gnistan att träna lydnadsmomenten, finns ju så mycket roligare saker att träna. Vallning, spår, budföring, konster m.m.

På onsdagar går jag en stick kurs. Jag har ju så fantastiskt mycke tid över så varför inte fylla ut den med något. Har alltid velat kunna sticka men det har liksom aldrig blivit av men så såg jag i vintras att det skulle starta en kurs. Sagt och gjort jag anmälde mig och det är jag jätte glad för. Ett fantastiskt trevligt gäng som träffas på onsdag kvällar och det är bara jag som är nybörjare. Dom flesta har gått i flera år och går mer för den sociala biten för sticka kan dom. Tur för mig att jag får vara med för jag får fantastisk hjälp och har verkligen blivit inspirerad. Har redan anmält mig för fortsättning i höst.

Mina sticknings kamrater

 

 

20110503 "Sopp kväll"

Efter sex intensiva arbetsdagar på rad var det härligt att få sätta sig vid dukat bord. Kicki, Petra, Fanny, Alice & jag var bjudna hem till Anna-Märta. Hon bjöd på två fantastiskt goda soppor, en thai soppa och en kräftsoppa. Som avrundning på middagen fick vi en jätte god ananas paj. Vilken trevlig kväll det var, kul att i lugn & ro kunna sitta och små prata. Det här gör jag gärna om, vem bjuder nästa gång?....

Soppa stod inte högst upp på Alice & Fannys önskelista, så dom fick festa på varsin Max Box. Det var inte bara uppskattat av tjejerna utan Truls, Anna-Märtas gulliga hund hoppades också på en smakbit.

20110501 Kurs start

I dag startade Katharina & jag en lydnadskurs för jakt hundar. 6 glada hussar och hundar ska i några veckor framöver få träna spår, inkallning, kontakt m.m. Kul att fler och fler inser att ju lydigare hund man har ju roligare jakt blir det. Efter dagens övningar sover nog dom flesta hundarna skönt i natt.

Samling för avfärd till skogen

Olov & Ozo tränar.

Utvärdering av kursdagen med fika hos Katharina & Plupp. Mycke hemläxa blev det. Hi Hi...

20110430 Sista april

Dagen började med lite hundbus.Tom och Noss lekte med sin nya granne Emil en liten Gråhunds valp.

Sedan var det dax för lite mat. Våra grannar Kent & Mari kom till oss och åt en bit mat. Med kamin på så var det varmt nog på altan och det gick bra att sitta "ute" och äta mat.

Kvällen avrundades med majbrasa & fyrverkerier. 3 st "brasor" hade vi i Laviken, men bara 2 brann. Får nog fråga "kasgeneralen" hur det kom sig.

"Kasgeneralen" Esbjörn

Tre glada pyromaner. Esbjörn, Alice & Tommy.

20110429 Kontrasternas dag

I dag har jag varit på begravning av en arbetskamrat som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Om man kan säga att en begravning var vacker så var den här det. Ett av intressena som Gudrun hade var att hon gillade Elvis. Peder fanns på plats och både spelade & sjöng några Elvis låtar. Vila i frid Gudrun.

Att det var kontraster i dag beror på att vi på kvällen var bjudna på invigningsfest hos Helena & Putte i deras nyrustade kök. Men herre jösses vilket kök och kan man säga att ett kök är vackert så var det här det. Hela köket gick i gammal stil, väl genomtänkt. Visst hade dom fått lite hjälp med renoveringen men det mesta var egenhändigt gjort. Köket gick i grå & vit färgskala med en fantastisk taklist. Tapet och taklist har Helena schblon målat helt själv. Måste ringa en inredningstidning och tipsa om hemma hos repotage tror jag.

Den fina tapeten & listen som Helena målat själv.

Köksinnehavaren själv

Några av kvällens matgäster

20110427 Full rulle hela dagen

Tog lite sovmorgon i dag, men först klev jag upp kl.6.00 och tog cykeln och hundarna för att kolla fåren som gärna tar en promenad utan för hagen. När det var klart och allt i sin ordning gick jag och la mig igen och sov ända till kl.8.30. Det är sovmorgon för mig det. Sedan var det bara att gå upp och sätta igång med dagens sysslor. Alice kompis Elin skulle komma och leka i dag. När tjejerna lekte passade jag på att träna hundarna lite och sedan var det tänkt att jag skulle rensa några hängrennor och städa altan men jag tyckte att det var mycket roligare att plantera blommor och tova så det gorde jag istället. Städa kan man göra en annan dag.

Nyplanterat.

Vad är det som döljer sig bland träden?...

Jag vet sa Noss med tungan rätt i mun.

Bland stock och sten hämtar han lugnt och fint fram djuren.

Dagens träningspass är avklarat.

Innan det var dax att skjutsa hem Elin tog tjejerna en liten fika i trädgården. Underbart att kunna sitta ute igen.

20110426 Julklappsridning

Ja sanna mina ord, hade väl aldrig trott att jag skulle få se Malin rida på äldre dar. Men där hade jag fel, hon fick nämligen 2 ridlektioner av sina barn i julklapp och i går var det dax för lektion 1. Malin var inte ensam på sitt pass utan hade sällskap av Charlotte som hade gett sig själv ridlektioner i 30 års present då hennes man vägrat....

Det var full rulle & glada miner i stallet när jag & Alice kom. Stall flickorna Moa & Ellen hjälpte snällt sina mammor.

Vad som är fram och bak på hästen har dom nu lyckats lokalisera, men så var det det där med sadeln....

Supportrarna sitter förväntansfullt på läktaren, tyckte jag höre lite ironi i bland ....

Men så äntligen kommer dom som alla väntat på. Malin på Buddy och Carlotte på Chester. Annelie som var instruktör var snäll men krävande. Redan första lektionen fick dom prova, trava, galoppera, vända snett i genom, rida serpentiner, göra halter och följa fyrkantspåret m.m. Måste ju nästan bli hoppning i lektion 2?

När lektionen var över och fötterna på marken kunde dom andas ut. Det gick ju vägen, men det ömmar både här och där. Malins kommentar efter ridningen -"Nu ser man väl ut som en schimpans i röven".

Ja kvällen var fantastiskt trevlig och att se er hålla takten i arbetstrav var underhållande....

20110425 Fåren i sommarhagen

Jag lovade ju att baka en tårta till min syster som fyllde år i går och till hjälp hade jag 3 fantastiska bagare. Alice med sina kusiner Anna-Moa & Erik. Det var väldigt noga med arbetsfördelningen men så blev ju tårtan fantastiskt god också.

Det är dax för fåren att flytta till sommarhagen så i går fixade vi det sista med stängsellagning m.m. snön har gått hårt åt på fårnätet och stolparna. Det tar sin lilla tid att laga och fixa så det blev en lång arbetsdag i går men det gjorde inget då vädret var helt fantastisk. Kändes som en riktig sommar kväll. Spegelblank sjö och solnedgång, jag känner mig verkligen privilegierad som får bo i Laviken.

Noss håller mig sällskap.

Solnedgång i Laviken.

Tidig i morse så flyttade vi fåren till sommarhagen. Passade på innan alla i Laviken vaknat, brukar nämligen vara lugnast så. Flytten gick jätte bra när man har så bra 4 benta arbetskamrater. Efter som Tom inte är frisk och inte har tillräckligt med pondus för dom nya tackorna vill jag inte att han ska jobba så mycket, så det tyngsta lasset drog Noss. Noss den lilla killen fixar det galant. Han har en fantastisk känsla för vad djuren tänker hitta på och balanserar snabbt upp det hela. Nu är han ju fortfarande så ung och i inlärningsstadiet men hjälps vi åt går det bra. Jag känner mig där emot lite ringrostig och är jätte glad att få åka på kurs i maj till Jasna, vill gärna ha hjälp med låsningarna som han gärna får på djuren utan att förstöra det som finns så naturlig i honom.

Fåren är på plats i sommarhagen och nu blir det lättare att träna.

Tom och Noss övervakar händelserna i hagen.

20110424 Gästbok

Glömde nämna att nu har vi även fått en Gästbok. Tack Malin för att du hjälpte mig med det! Gå gärna in och skriv en rad eller fler. Ha en bra dag!

20110424 Födelsedag

Ett stort GRATTIS! till min lilla syster Malin som fyller år i dag. Hoppas du får en bra dag med många presenter och mycke fika. Jag har lovat göra en tårta, funderar just nu på dekorationen.

20110423 Fortfarande Påskafton

Nyss hemkomna från dagens hopptävling i Söderhamn. Alice är nöjd med dagen men pricken över i hade naturligtvis varit en rosett. Tyvärr blev det 2 vägringar trots att Kastanj var ovanligt pigg. Han anses nämligen annars vara skolans "trögaste" häst. Men Alice gillar Kastanj och det känner han så oftast brukar dom vara ett bra team. I dag busade han lite med Alice så hon kunde inte kontrollera honom vid 2 st hinderpassager, men annars var det blandat med galopp, trav och bra ridvägar. Pricken över i blev det för Alice kompis Linn som stolt åkte hem med en rosett. Extra kul för henne efter som hon har födelsedag i morgon. Gratttis Linn!

Alice i sina fina ridkläder som hon fick i julklapp.(Jag kan tyvärr inte rotera bilden)

Banvandring. Viktigt att lära sig banan och hitta bra ridvägar.

Alice & Tuva står och lägger upp en strategi för hur dom ska rida.

Alice och Kastanj på banan.

Alice & Kastanj har kommt i mål efter dagens ritt. En av stallkompisarna hjälper till.

Publik var det ju också på tävlingen vilket kan sätta nerverna på spel både hos häst och ryttare. Men att som mamma stå på sidan och titta är verkligen ett nervprov, man vill ju så gärna att det ska gå bra och att ens barn ska vara nöjd. Att stå på sidan och titta på är mer nervöst än att tävla själv tycker jag.

Alice & Elin går och rider tillsammans varje fredag i Söderhamn. Tack vare ridningen har Alice fått många nya vänner.

I dag uteblev rosetten men Alice har trots sina unga år hunnit samlat på sig 6 st fina rosetter på tidigare tävlingar och det blir nog fler.

Självklar var hundarna med. Bra miljöträning. Mycke folk, speaker, andra hundar och en massa hästar som sprang om kring överallt. Passade på att träna platsliggning inför framtiden. Kanske vi kommer till start Noss och jag på någon lydnadstävling framöver. Vi skyndar långsamt, har förhoppningsvis många år tillsammans framöver. Mina 2 guldklimpar ligger snällt och tittar på tävlingen.

Resten av dagen/kvällen ska ägnas åt påskmys med familjen.  

 

20110423 Påskafton 

I dag ska vi tillbringa dagen på ridskolan i Söderhamn. Det är nämligen påskhoppning och Alice är anmäld till hoppning 30 cm på hästen Kastanj. Rapport kommer senare.

Ha en underbar dag och GLAD PÅSK på er allihopa!

20110422 Lååååångfredag

Jag arbetar 3 av påskens 5 dagar så det gäller att njuta när man kan. Blev jätteglad när jag kom hem & såg att Stefan fixat i trädgården: krattat, kört iväg hammocken på tippen(blåste sönder), tagit bort pallkragarna och jorden (ska flytta det lilla landet på annan plats), fyllt ut gropar i grasmattan, sopat uteplatsen på framsidan av huset och ställt ut trädgårdsmöblerna m.m. Tack gulliga du vad skönt det var att komma hem och kunna sätta sig och njuta en stund.

Kvällen tillbringades i goda vänner lag. Lite knytis med massor av god påskmat blev det. Alice och jag hade gjort en vårtårta (Chokladkaka) dagen till ära och Katharina och Plupp hade bla. med sig ostkaka som jag älskar.

Dax att njuta av desserten. Tommy & Plupp äter ostkaka och dricker snaps eller är det tvärtom som Stefan sa   -Dom äter snaps och dricker ostkaka..... Vad tror ni?

Tack till er alla för en trevlig kväll!

20110421 Kilbergs slaget 2011

På Skärtorsdagen var det dax för det årliga körslaget på Kilbergsskolan. Klass 1 fick i år vara gult lag och det är ju passande i påsktider. Gul klänning, gul scarf och gult nagellack var Alice mundering. Jag arbetade och kunde inte vara med och titta men Stefan fanns på plats och fotade lite ( fotografen är inte så van vid kameran & hade svårt att soma men ni får hålla tillgodo). När jag kom hem från jobbet frågade jag Alice vilket lag som vann? Hon tittade lite frågande på mig och svarade: Det gjorde alla lag, alla var vinnare idag. Kloka lilla flicka tur jag har dig tänkt jag.

20110420 Sorkvallaren Noss

Tänk vad skönt det är med en ledig vardag i veckan. Då hinner man i kapp lite med saker som måste göras fast det inte är så kul tex tvätta och städa. När måstena är gjorda kan man roa sig med sånt som är mycket roligare, tex hundarna.

I förmiddags när hundarna och jag skulle gå på promenad så såg jag att Noss hade fått korn på något i gräset bakom huset. Jag trodde först att det kanske var en igelkott, men icke sa nicke. Det var en jättestor SORK....Men usch tänkte jag hur får jag den från gården utan att skada den? Sagt och gjort Noss kom till undsättning, denna fantastiska lilla kille "vallade" sorken bort från gården och ingen kom till skada. Tänk vilken nytta hunden gör. Men när vi väl kom ut på promenaden så såg vägen ut på detta viset.

Varför blir det på detta viset?....

Tom kollade isen vid fårhagen. Under alla år som vi haft får har vi aldrig haft stängsel mot sjön. Men dom fåren som vi köpte i höstas har envisats med att vilja gå ut på isen så vi vågar inte släppa ut dom i hagen förrän isen gått. Men nu börjar det närma sig och då blir det lättare att träna hundarna oxå.

Kvällen avslutades i Flästa skogen. Bita och Seppo fick ett varsitt blodspår som Katharina gått ut. Seppo skötte sig utmärkt i dag i spåret. Stolt hund med attityd...

Tom gjorde som alltid ett fantastisk uppletande. Tänk om det fanns en tävlingsgren i bara uppletande. Då skulle han vara svårslagen min fina Tompa. Just nu mår han jättebra, vi är glad för varje dag tillsmmans.

Kaya fick ett långt spår som hon klarade galant och Noss fick prova lite budföring i skogen. Han kan mycke min lilla kille. Gosa med snäll mottagare tycker han är toppen.

I morgon är det dax för körslaget på Kilbergsskolan. Alice är superladdad och kläderna är framtagna. Klass 1 har gul lagfärg. Återkommer med rapport hur det gick.

20110417 Söndag

Har arbetat hela helgen men har hunnit med att njuta lite av det fina vädret och även tränat lite hund. Hela familjen inklusive 4 hundar var bjudna till Arbrå på lite spårträning & middag. Katharina hade varit snäll och lagt 4 blodspår och 2 vanliga spår. Stefan gick med både Seppo & Roger, det var första gången Seppo fick gå ett blodspår. Han var lite yvig i spåret men när han följde spårkärnan så var det nosen i backen. Roger gick som en klocka.

Seppo & Stefan bär iväg.

En nöjd Roy med sin lika nöjda husse Yngve (Katharinas pappa) efter ett lyckat spår.

I dag provade Noss & jag ett appellspår. 2 pinnar och godis på slutet. Noss spårar fantastisk bra, lugnt och koncentrerat. Pinnarna markerade han jättefint och slutet hittade han också. Att spåra när någon annan lagt spåret är inga problem men han fick fundera en stund i spåret då troligtvis 2 rådjur passerat. Det kan ju ha varit björn men för att lugna mig själv säger jag att det var rådjuren som stod på åkern en bit bort. Tom fick inget spår men istället tränade jag uppletande med honom och det är han en fena på. Han älskar att leta saker i skogen och dessutom älskar han att springa så då är ju uppletande en perfekt gren för Tompan. Kombinera nytta med nöje.

Tyvärr tog det slut på batteri i kameran så några bilder på Tom & Noss i skogen blev det ej. Men i stället får ni en fin bild på en fin gråhund. Gamla "Morrisen" Katharinas gamla 13 åriga dam.

Kvällen avslutades med en god middag som "Plupp" lagat. Tack för en trevlig kväll med bra hundträning och god mat. Vilka fantastiska vänner vi har. Att träna hund är jättekul och har man dessutom en fantastisk träningskamrat som jag har blir det ju ännu roligare och mer givande.

20110416 Vårtecken

Vilken fantastisk helg det har varit, underbart väder & många vårtecken har visat sig.

Vårtecken 1. Lekstugan städas.

 Alice har hjälp av sin kompis Elvira. Hå och hej vad dom fejjade på, först ut med alla saker och sedan in med alla saker. Att plocka in alla saker tillbaks i lekstugan är inte lika roligt....

Vårtecken 2 Isen går på Växsjön.

 Nu börjar det bli isfritt även på sjön. Det är underbart att bo ca 150 m från vattnet, i allafall om man som jag älskar att bada. Tom & Noss njuter nere vid stranden i Laviken. Tom hann även med att ta första doppet för i år, Noss tyckte att det fortfarande var för kallt så han nöjde sig med att titta på. Ett fantastiskt bra sätt att konditionsträna hundarna på är att låta dom simma & det får familjens hundar göra hela sommaren och dom älskar det.  

Vårtecken 3. Vitsippor

I dag kom Alice hem med årets första bukett vitsippor till sin mamma. Tack älskade barn!

20110414 Hundträning för hela slanten

I dag var det ju ett fantastiskt väder. Varmt och skönt. Noss & jag gjorde ett pass på täkten i dag igen. Oj vad kul det är & speciellt när man har en så duktig hund. Lugn, balanserad, fina avstånd det är min kille det. Kan låsa sig lite för mycke ibland men allt kan ju inte gå som en dans.

 

Efter dagens "vallnings pass" så åkte jag och Alice till Katharina. Hon hade kursavslutning på sin tävlingslydnadskurs i kväll. Katharina ordnade som avslutning på kursen en träningstävling som blev uppskattad av kursdeltagarna. Eva-Lena var tävlingsledare & jag "domare". Jag skulle aldrig kunna vara domare på riktigt, tycker det är svårt att sätta betyg på andra. Sedan måste man vara koncentrerad och det kan vara jobbigt ibland. När det var avslutat gick Noss & jag ett spår som Katharina hade varit snäll och lagt. Alla 4 snusdosor hittades samt slutet. Han är inte bara duktig på vallning Noss utan också en fantastisk spårhund. Träningen avslutades med att Tom fick göra uppletande och det är han verkligen en fena på.

20110413 Äntligen barmark

Äntligen har det blivit barmark och man kan träna lite "vallning". I dag tog jag och hundarna fåren ut på täkten för lite träning. Kul med lite ytor att träna på, har blivit mest närarbete i vinter pga. all snö. Men närarbete är ju lika viktigt det med. Sagt och gjort nu skulle fåren flyttas från vinterhagen för lite träning på åkern. För säkerhets skull tog jag båda hundarna till hjälp när vi skulle gå efter vägen så det inte skulle bli något besök i grannens trädgård. Men Tom är lite ringrostig så han ställde till mer än han gjorde nytta men kul tyckte han att det var så han fick ligga på avstånd och hålla koll. Han var rätt nöjd med den uppgiften. Min nya "stjärna" Noss däremot skötte sig brilliant, parerade fåren galant efter vägen och var väldigt nöjd med sig själv efter dagens träning. Matte var lika nöjd.

Noss i fint arbete. Driver djuren lugnt & fint

Tom vill gärna vara med

Tom håller koll både på fåren & mig

Noss koncentrerad

Noss startar lugnt och fint 

Noss smyger fram

Noss i upptaget. Vem vinner?...

Noss är killen med pondus och vänder lugnt & fint på flocken.

Noss håller fint avstånd och så traskar vi hem med fåren igen.

Tack Jasna! för att jag fick köpa denna guldklimp av dig.

20110412 Tovning

En helg i mars gick jag & mamma en kurs i tovning för Frida Hallberg. Det var en jätte rolig och lärorik helg. Eftersom jag har så lite att göra så måste jag naturligtvis börja med något mer så nu blir det tovning så fort tillfälle ges. Ett roligt sätt att ta tillvara på ullen som blir över när fåren klipps. Ull är ett fantastiskt material som kan formas till nästan vad som helst. Här kommer några ex på alster som jag tovat.

Tovade sitt dynor:

Nål tovad jordgubbe:

Tovad "slok" hatt:

Trot eller ej men jag har faktiskt fått beställning på "slok" hattar.

20110411 Skid semester

På vägen upp till Åre så stannade vi som vanligt i Åsarna för en bit mat. När vi sedan började närma oss Åre så bara stod dom där... Naturligtvis måste jag fota lite men innan jag hunnit ur bilen & tagit fram kameran så var det bara 2 st kvar vid vägen (E14 strax före Mörsil) Fick naturligtvis lite "trät" av en av medpassagerarna för att jag skulle krångla med fotografering av några renar....

  Första kvällen på plats i stugorna så bjöd Göran (Plupp) o Katharina på en jättegod middag. Göran var kock som alltid. Katharina kom på den brillianta idén att Göran skulle laga mat en kväll, jag en kväll och tredje kvällen skulle vi gå ut och äta sedan skulle Stefan och hon stå för diskningen. Helt ok för mig även om jag hade på känn att det skulle bli lite diskning för mig ändå i alla fall i våran stuga.

En bild på värdparet. Skål & välkommen!!!

Dag 2 var det dax för lite skidåkning. Stefan, Göran, Alice & Carl skulle åka utför. Katharina & jag skulle åka på längden med hundarna. Men fy vilket dåligt väder det var. Blåsigt & snöblandat regn. Men 1 mil på skidor blev det för oss trots dåligt glid & inget fäste.  

Alice & Carl är redo för backen.

Stefan känner efter om pjäxan verkligen passar, kanske har han lite ont i knät oxå...

Så där ja nu är pjäxor och skidor på. Nu är det bara att susa ut för pisterna.

När vi väl fått iväg dom fyra som skulle åka utför så var det dax för mig & Katharina. Katharina med sina fina hundar Kaya och Bita före skidturen.

Så här trött blir man efter skidturen. Godingen Noss sover sött.

Tyvärr var våran favorit krog fullbokad hela helgen. Kan varmt rekommendera den om ni är i Åre. Liten Krog var namnet.

Men det gick ingen nöd på oss, vi åt på TT:s i stället. Nästan lika god mat som på Liten Krog.

Varmrätt!

Efterrätt!

Dag 3 tränade vi hund. Promenad genom Åre centrum med alla 4 hundar. Sedan körde vi budföring med hundarna i brant backe. Avslutade med lite lydnads träning.

Utsikten från stugan gick inte att klaga på. Synd bara på vädret.

2 underbara barn. Carl & Alice, många tror att dom är syskon. Ser ni någon likhet?.. men att dom gillar varandra råder det ingen tvekan om.

Att Carl gillade att vara i Åre kan ju vem som helst förstå, då han hade ett helt "koppel" av tjejer utanför stug dörren. Han är många tjejers favorit.

Några härliga dagar har vi haft trots dåligt väder. Tack Katharina & Göran för trevligt sällskap!

Nästa tur till Åre blir i juli.

20110407 Åre!!!! Duved!!!!

Bilen är full packad. Hundar, ungar, skidor m.m. I dag åker vi till Åre/Duved för några dagars semester. Vi åker tillsammans med våra goda vänner Katharina & "Plupp" och deras hundar. I våran bil åker Jag, Stefan, Alice, Carl & hundarna Noss & Seppo. Mamma bor hos oss & passar dom andra hundarna & fåren.

Tack mamma & pappa för att ni alltid ställer upp!!!!!

 

20110406 Vårkänslor & vallning

Så här ser världens vackraste 1 åring ut. Torpvallarens Noss

En kille med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe, men det hindrar ju inte honom från att hitta på lite bus....

Men hallå!! vad gör matte i fårhuset? Får man kanske vara med? Om jag smyger försiktigt så kanske ingen ser att jag kommer....

Kunde inte hålla mig längre....

Så där ja! Då var jobbet klart. Du ville väl att jag skulle ta ut fåren ur fårhuset matte?

Tom håller sig på avstånd och kollar in vad "lillen" hittar på. Det är lugnast så.

I dag var det verkligen vår i luften. Moa bjöd Alice & Hanna på fika ute på terassen. Härligt.

Erik tog en tur med 4-hjulingen.

 

20110403:Sommar längtan...

Nu börjar det hända lite på hemsidan. Har provat att lägga in lite bilder m.m. Jag har en väldigt lång startsträcka som ni som känner mig redan vet. Data har ju inte riktigt varit min grej.

Längtar efter sommar, sol & jordgubbar.

Alice med sina kusiner Anna-Moa & Erik. Spanien september 2010. Vi åker dit till hösten igen. Resan är redan bokad.

 

20110322 Alice 8 år

I dag fyller världens sötaste tjej 8 år.

Grattis på 8 års dagen!!!

Många paket blev det i dag men tyvärr ingen ponny... kanske en annan gång vem vet? Men att Alice var nöjd med dagen är i alla fall säkert. Dagen till ära hade vi (jag) bakat en Hello Kitty tårta. Att baka tårtor är fantastiskt kul tycker jag. Bara fantasin sätter gränser... tyvärr gör den det också i bland men så här blev dagens tårta, vad tycks?

 

 

 20110313 Skidåkning

 Alice har fått ett nytt intresse i år. Så fort tillfälle har funnits har Alice gärna åkt slalom. Vi har varit till "Klappen" i Enånger några gånger i år och då har  Alice åkt med sin supergulliga kompis Linn. Alice önskar att Linn och hon bodde lite närmare varandra så dom kunde träffas oftare. Varje fredag rider Alice och Linn tillsammans och då passar jag på att umgås med Linns mamma Susanna som alltid är lika trevligt. Håller med Alice dom borde bo närmare oss eller vi dom...

Alice & Linn

 

20110123:

Test
Vaknade tidigit idag för att Seppo levde rövare i buren och katten Liv levde livet!

20110122:

Test
Har idag skapat hemsidan och gått med alla hundar.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.